Predsjednica Udruženja „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava”, prof. dr Aleksndra Vuković, primila je u ime udruženja Certifikat o učešću u Forumu protiv diskriminacije 2013-2023, dodjeljen od strane Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Certifikat je ispred Misije OSCE-a uručio gospodin Nikola Uljarević.

Prije uručenja Certifikata predsjednica se prisutnim obratila govorom, u kome je istakla da je, u okviru zadataka i obaveza Udruženja koje predstavlja, imala posebnu čast i zadovoljstvo da učestvuje u radu Foruma protiv diskriminacije, izrazivši očekivanja da će Forum domaćoj i široj javnosti nastaviti da pruža podršku u rješavanju važnih pitanja unapređivanja i zaštite ljudskih prava i sloboda, kao najvažnijih stubova vladavine prava, bezbijednosti i savremene demokratije, odnosno života čovjeka uopšte.

Tom prilikom, posebno je naglasila i važnost Misije OSCE-a BiH i njegove uloge u brojnim oblastima, posebno u implementaciji mira i stabilnosti i na putu pristupanja porodici naprednih demokratskih država i naroda, što je, kako je istakla, prvorazredan zadatak domaćih organa vlasti, kao i svih oblika nevladinog organizovanja i okupljanja.

Istakla je da učesnici Foruma protiv diskriminacije, zajedno sa OSCE-om imaju siguran oslonac u borbi protiv diskriminacije i mogućnost da preduzimaju i provode potrebne mjere i aktivnosti, koje imaju preventivni i edukativni karakter i doprinose prepoznavanju i sprečavanju svih oblika diskriminacije.

U završnim riječima naglasila je da će Udruženja „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava”,  u okviru svog programskog sadržaja, činiti i dalje da prava i slobode u okviru međunarodnih i domaćih standarda budu prioritet, ispoljavajući se i time kao garant i neposredni izvršilac najbolje prakse u provođenju Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koja se u Bosni i Hercegovini primjenjuje direktno i ima prednost nad svim drugim zakonima, ističući da polazeći od navedenih riječi u ime udruženja koje predstavlja, smatra da su učesnici Foruma protiv diskriminacije za proteklih 10 godina njegovog postojanja okrenuli važnu stranicu, ali da je knjiga budućnosti u oblasti ljudskih prava, sloboda i nediskriminacije, pogotovo u današnje vrijeme, ostala otvorenija i važnija nego ikad do sada, te da je za OSCE i sve nas, to krupan izazov i puna odgovornost.

 

 

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad