U časopisu ZIPS broj: 1425, izdanje za april 2020. godine, objavljen je stručni rad autora dr sc. Aleksandre  M. Vuković – predsjednice Udruženja „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“, pod nazivom „Radno zakonodavstvo u Republici Srpskoj u vrijeme vanrednog stanja”. U navedenom radu dati su brojni odgovori na aktuelna pitanja iz oblasti primjene radnog zakonodavstva u uslovima vanrednog stanja.

* * *

Zahtjevi stvaranja prilagodljivog i konkurentnog tržišta rada snažno utiču na savremene radne odnose. U uslovima proglašenog vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom na globalnom nivou, ali i postojećim uslovima privrednog, radnog i socijalnog ambijenta, opravdano se postavlja pitanje da li je u našem modelu tržišnog sistema, pravnim pravilima kojima su uređeni radni odnos za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, plaćeno odsustvo (čekanje) i prestanak radnog odnosa, moguće zaštititi stalnost, odnosno sigurnost radnog odnosa. Odgovor na postavljeno pitanje moguće je dati nakon detaljne analize i razrade pozitivnopravnih rješenja kojima su regulisani pomenuti instituti, čija pravilna primjena, posebno u aktualnom trenutku, je od izuzetnog značaja za obje strane radnopravnog odnosa.

U cilju boljeg razumijevanja, kao i procjene sigurnosti i zaštite radnog odnosa, potrebno je u normativnom smislu odgovoriti na pitanje, koje je u posljednje vrijeme često među pravnim laicima, odnosno subjektima prava koji nisu poznavaoci pravnih prilika u vrijeme vanrednog stanja, čija je suština, kako se primjenjuje radno zakonodavstvo u Republici Srpskoj u vrijeme vanrednog stanja….

Piše: Dr sc. Aleksandra M. Vuković

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad