Predstavnici Udruženja „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“ održali su dvije edukativne radionice u okviru projekta „Identifikovanje i promocija mjera i aktivnosti na zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih“ kojeg provodi Udruženje uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Radionice su održane u Javnoj ustanovi „Centar srednjih škola“ Trebinje i Gimnaziji „Jovan Dučić“ Trebinje.

Ovim projektom, kao ciljna grupa, obuhvaćeni su mladi u životnoj dobi od 17 do 18 godina. Pored navedenog, mladi su aktivno učestvovali u istraživanju o zaštiti reproduktivnog zdravlja, čiji je cilj da se u stvarnosti potvrde ili opovrgnu premise vezane za potrebu dodatne edukacije mladih po pitanju znanja, stavova i eventualne razlike u percepciji i upoznatosti učenika o aktivnostima na zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih.

Aktivno učešće mladih u ovom projektu doprinosi razvoju samopoštovanja i odgovornog polnog ponašanja. Ovaj projekat je prevashodno okrenut jačanju pozitivnih vrijednosti, te opredijeljen više na edukaciju mladih, s tim da prevencija koja bi se temeljila samo na edukaciji adolescenata nije dovoljna bez promjene stavova i usvajanja odgovornog polnog ponašanja mladih, što i jeste jedan od ciljeva projekta.

S obzirom na to da se dosadašnjom komunikacijom sa mladim licima stekao utisak da adolescenti znanje o vlastitoj polnosti stiču uglavnom iz nepouzdanih izvora, kao što su mediji (televizija i časopisi) i usmena predanja, najčešće od svojih vršnjaka i starijih adolescenata, ove edukativne radionice bile su prilika da se mladi od strane stručnog medicinskog osoblja upoznaju sa osnovima zaštite reproduktivnog zdravlja mladih.

Predstavnici „Međunarodnog centra za promociju ljudskih prava“ planiraju održavanje još jedne edukativne radionice u okviru ovog projekta.

Veliku zahvalnost izražavamo dr spec. Srdanu Lugonji – načelniku Službe za ginekologiju i akušerstvo u JZU Bolnica Trebinje i višoj medicinskoj sestri Ljiljani Anđelić – glavnoj medicinskoj sestri JZU „Dom zdravlja Trebinje“, na pruženoj stručnoj pomoći u okviru projekta „Identifikovanje i promocija mjera i aktivnosti na zaštiti reproduktivnog zdravlja mladih“.

 

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad