Međunarodni dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se 4. februara svake godine, sa ciljem podizanja svijesti o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnostici i liječenju, u smislu jedinstvene inicijative za borbu protiv ove globalneepidemije.

Tim povodom Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“, ističe značaj i ulogu borbe protiv raka, njegove prevencije, dijagnostike i liječenja. Obilježavanjem ovog dana nastoji se podići svjest i znanje o uzrocima i posljedicama malignih bolesti i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da preduzmu što efikasnije mjere u njihovom suzbijanju.
Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“, u okviru svojih programskih sadržaja i ciljeva prihvata slogan: „Ja jesam. Ja hoću”, kojim se od 2019. do 2021. godine obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka, čime se želi ukazati da se mjerama prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenom i kvalitetnom terapijom svake godine može spriječiti smrt od raka kod 3,7 miliona ljudi u svijetu.

Rak je najčešći uzrok smrti u svijetu, a broj oboljelih od malignih bolesti ima trend stalnog rasta. Vodeći rizični faktori za nastanak malignih bolesti su: upotreba duvana, alkohola, gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se na globalnom nivou broj oboljelih od 2018. do 2040. godine povećati sa 18 miliona na 29,5 miliona, dok će broj umrlih porasti sa 9,5 miliona na 16,4 miliona godišnje.

Prema podacima registra malignih bolesti Javne zdravstvene ustanove Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, na godišnjm nivou registruje se preko 5000 novih slučajeva oboljelih od malignih bolesti, a preko 7000 oboljelih se svake godine liječi od posljedica malignih bolesti. Najučestalije oboljenja kod ženskog pola su: karcinom dojke (33,5%), grlića materice (22,9%), a kod muškog pola su: karcinomi dušnika, bronhija i pluća (17,9%), te kolona i rektuma (12,9%).

Stoga, za odraslo stanovništvo koje je posebno izloženo najučestalijim rizicima za nastanak malignih bolesti, značajno je preporučiti odlazak kod porodičnog doktora koji će pružiti najosnovnije informacije o ponašanju koje čuva zdravlje i pregledima koji otkrivaju rizik za nastanak malignih oboljenja.

Koristimo ovu priliku da srodne organizacije i udruženja pozovemo da zajedničkim akcijama doprinosimo podizanju svijesti, provođenju efikasnih mjera i aktivnosti u borbi protiv raka i unapređenju zdravstvene i socijalne zaštite, posebno najugroženijih kategorija.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad