Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava” uspješno je realizovalo sve planirane aktivnosti u okviru projekta „Ekonomsko osnaživanje žena preduslov za ostvarenje rodne ravnopravnosti“ i tim povodom 28. jula 2021. godine organizovalo završnu konferenciju u cilju usvajanja završnog dokumenta ovog projekta.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje žena – preduslov za ostvarenje rodne ravnopravnosti“ finansijski je podržan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine – Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine u okviru Figap II  programa.

Na završnoj konferenciji, osim analize zakonodavstva i rezultata istraživanja o ekonomskom osnaživanju žena, provedenog za potrebe navedenog projekta,  posebno je naglašen značaj  zaključnih stavova i prijedloga Udruženja za unapređenje stanja u ovoj oblasti.

Sporost i neefikasnost procesa tranzicije i privrednih reformi, stagnacija u rješavanju ekonomskih i socijalnih pitanja, nedovoljan društveni razvoj, stavljanje u fokus dešavanja političkih, vjerskih i etničkih podjela kao  i „pitanja od nacionalnog interesa“, koja su svojstvena Bosni i Hercegovini, nameću dodatnu obavezu za intenzivnije i produktivnije ekonomsko osnaživanje žena i rješavanje pitanja njihove polne i rodne ravnopravnosti. Istovremeno, stvarni problemi društva, kao što su nezaposlenost, siromaštvo i korupcija stavljeni su na marginu. S obzirom na to da u nizu brojnih negativnih trendova svoje mjesto ima i rodna neravnopravnost, Udruženje će pratiti, podsticati i organizovati dalje aktivnosti u ovoj oblasti u okviru svojih programskih ciljeva i njegove misije.

Prilog o završnoj konferenciji projekta „Ekonomsko osnaživanje žena – preduslov za ostvarenje rodne ravnopravnosti“ možete pogledati u emisiji „Srpska danas“, klikom na sljedeći link:

https://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=99884

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad