U Jutarnjem programu Radio televizije Republike Srpske, emisija od 30.6.2021. godine, emitovan je prilog o realizaciji projekta „Sačuvajmo životnu sredinu pravilnim upravljanjem farmaceutskim otpadom“, koji je finansijski podržan od strane Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini.

Prvenstveni cilj ovog projekta bio je usmjeren na podizanje svijesti, noviranje normativnih rješenja i jačanje građanske odgovornosti, jer veza između zdravlja i prirode je zbog svih promjena u okruženju, važnija nego ikad prije, i svako od nas je pozvan i odgovoran da pruži svoj puni doprinos u očuvanju prirodnih resursa za zdravije sutra.

U tom smislu, jedan od problema u našoj zemlji je zbrinjavanje farmaceutskog otpada iz domaćinstava, prije svega lijekova sa isteklim rokom upotrebe. S tim u vezi, posebno je istaknut nedostatak normativnih rješenja, jer zakonima o medicinskom otpadu i pravilnicima o upravljanju medicinskim otpadom na nivou Bosne i Hercegovine i njenih entiteta, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, ne postoji odredba prema kojoj bi postajala obaveza preuzimanja  neupotrebljivih lijekova od građana, na način na koji je to regulisano u zemljama u okruženju.

Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava” predstavilo je i prijedlog Pravilnika o upravljanju farmaceutskim otpadom, kao i neke od rezultata istraživanja provedenog za potrebe navedenog projekta.

Na sljedećem linku možete pogledati navedeni prilog, od 2:13:15 do 2:09:30.

https://lat.rtrs.tv/av/pusti.php?id=99476

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad