Istraživanjem o ravnopravnosti i nasilju, koje je provedeno za potrebe projekta „Ravnopravno – bez diskriminacije i nasilja“,  kao ciljna grupa obuhvaćeno je  400 ispitanica životne dobi od 18 do 60 godina, koje žive na području grada Trebinja, te opština Foča i Stolac. Istraživanje je provedeno tokom mjeseca maja i juna 2020. godine, a imalo je za cilj da se u stvarnosti potvrde ili opovrgnu premise vezane za potrebu dodatne edukacije žena kada su u pitanju njihova znanja, stavovi i iskustva u vezi sa pojavama diskriminacije i nasilja u porodici, kao i njihova percepcija i upoznatost sa načinima zaštite od navedenih negativnih pojava.

Rezultati istraživanja velikim dijelom daju odgovor na pitanje u kojoj mjeri su ispitanice upoznate sa značenjem navedenih pojava, njihovom pravnom regulacijom, kao i odgovor na pitanje da li postoji potreba da se dodatno podstakne aktivizam i širenje svijesti, odgovornosti i veće obaviještenosti žena o štetnosti i posljedicama diskriminacije i narušavanja ravnopravnosti, te pojavama nasilja i načinima njegovog sprečavanja i suzbijanja.

Analizu istraživanja možete pogledati klikom na link ispod:

ANALIZA ISTRAZIVANJA-1

 

Projekat „Ravnopravno bez nasilja“ finansira „Ekumenska inicijativa žena”.  „Ekumenska inicijativa žena (EIŽ) hrvatska je neprofitna organizacija koja kroz svoj program dodjele financijskih potpora podržava projekte i razvoj bazičnih organizacija kojima upravljaju žene te teologinje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji. EIŽ je posvećena osnaživanju uloge žene u jačanju civilnog i međureligijskog dijaloga te potencijala vjere kao pozitivnog faktora socijalne promjene kroz izgradnju mira i pomirenja. S obzirom na svoj regionalni profil, EIŽ osigurava aktivisticama iz svoje mreže mogućnost susreta te razmjenu iskustava s ciljem veće vidljivosti njihova rada i veće mogućnosti za pristup resursima.”

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad