У истраживању које је спровело Удружење „Међународни центар за промоцију људских права“ из Требиња закључено је да је насиље у породици, а посебно насиље над женама много озбиљнији друштвени проблем него што се то обично сматра. Истраживање је обухватило 300 испитаница животне доби од 18 до 40 година.

Анализирајући питање да ли су испитанице биле жртве насиња у породици, 88 процената њих се изјаснило да нису, рекла је предсједница овог удружења Александра Вуковић, на конференцији за новинаре, а поводом завршетка пројекта „Живот без насиља“, који финансиран од стране Фондације за оснаживање жена Босне и Херцеговине.

Према ријечима Александре Вуковић досадашња бројна истраживања о распорострањености насиља над женама указивала су да у БиХ постоји висок проценат насиља, односно да је око 70 процената жена изложено насиљу, а што овим истраживањем није потврђено, већ је утврђено да је тај проценат знатно нижи у односу на те податке.

„Код девет процената испитаница изражен је континуитет насиља од стране брачног партнера, а највише повјерења жртаве насиља имају у полицији, њих 60 процената, 24 одсто Центру за социјални рад, 8 члану породице и само 6 одсто удружењима за заштиту насиља у породици“, казала је Вуковић.

Према подацима ПУ Требиње, у протеклој години евидентирано је 36 случајева насиља у породици, од којих се 20 односи на кривична дјела, а 16 на прекршаје. У односу на 2017. годину евидентирано је 10 случајева више“, казао је Зоран Шаренац, инспектор у ПУ Требиње.

Прије почетка конференције одржан је округли сто о овој теми, на којем су учествовали представници Полицијске управе, Дома здравља, Центра за социјални рад, као и представници Центра за пружање бесплатне правне помоћи.

М.И., Радио Требиње

Vuković: Nasilje u porodici jedan od izazova društva

 

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad