Представници Удружења „Међународни центар за промоцију људских права“ одржали су двије едукативне радионице у оквиру пројекта „Идентификовање и промоција мјера и активности на заштити репродуктивног здравља младих“ којег проводи Удружење уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

Радионице су одржане у Јавној установи „Центар средњих школа“ Требиње и Гимназији „Јован Дучић“ Требиње.

Овим пројектом, као циљна група, обухваћени су млади у животној доби од 17 до 18 година. Поред наведеног, млади су активно учествовали у истраживању о заштити репродуктивног здравља, чији је циљ да се у стварности потврде или оповргну премисе везане за потребу додатне едукације младих по питању знања, ставова и евентуалне разлике у перцепцији и упознатости ученика о активностима на заштити репродуктивног здравља младих.

Активно учешће младих у овом пројекту доприноси развоју самопоштовања и одговорног полног понашања. Овај пројекат је превасходно окренут јачању позитивних вриједности, те опредијељен више на едукацију младих, с тим да превенција која би се темељила само на едукацији адолесцената није довољна без промјене ставова и усвајања одговорног полног понашања младих, што и јесте један од циљева пројекта.

С обзиром на то да се досадашњом комуникацијом са младим лицима стекао утисак да адолесценти знање о властитој полности стичу углавном из непоузданих извора, као што су медији (телевизија и часописи) и усмена предања, најчешће од својих вршњака и старијих адолесцената, ове едукативне радионице биле су прилика да се млади од стране стручног медицинског особља упознају са основима заштите репродуктивног здравља младих.

Представници „Међународног центра за промоцију људских права“ планирају одржавање још једне едукативне радионице у оквиру овог пројекта.

Велику захвалност изражавамо др спец. Срдану Лугоњи – начелнику Службе за гинекологију и акушерство у ЈЗУ Болница Требиње и вишој медицинској сестри Љиљани Анђелић – главној медицинској сестри ЈЗУ „Дом здравља Требиње“, на пруженој стручној помоћи у оквиру пројекта „Идентификовање и промоција мјера и активности на заштити репродуктивног здравља младих“.

 

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad