Међународни дан борбе против рака (World Cancer Day) обиљежава се 4. фебруара сваке године, са циљем подизања свијести о обољењима од рака, њиховој превенцији, дијагностици и лијечењу, у смислу јединствене иницијативе за борбу против ове глобалнеепидемије.

Тим поводом Удружење „Међународни центар за промоцију људских права“, истиче значај и улогу борбе против рака, његове превенције, дијагностике и лијечења. Обиљежавањем овог дана настоји се подићи свјест и знање о узроцима и посљедицама малигних болести и тражити од влада и појединаца у цијелом свијету да предузму што ефикасније мјере у њиховом сузбијању.
Удружење „Међународни центар за промоцију људских права“, у оквиру својих програмских садржаја и циљева прихвата слоган: „Ја јесам. Ја хоћу”, којим се од 2019. до 2021. године обиљежава Међународни дан борбе против рака, чиме се жели указати да се мјерама превенције, раног откривања и правовременом и квалитетном терапијом сваке године може спријечити смрт од рака код 3,7 милиона људи у свијету.

Рак је најчешћи узрок смрти у свијету, а број обољелих од малигних болести има тренд сталног раста. Водећи ризични фактори за настанак малигних болести су: употреба дувана, алкохола, гојазност и недостатак физичке активности.

Свјетска здравствена организација предвиђа да ће се на глобалном нивоу број обољелих од 2018. до 2040. године повећати са 18 милиона на 29,5 милиона, док ће број умрлих порасти са 9,5 милиона на 16,4 милиона годишње.

Према подацима регистра малигних болести Јавне здравствене установе Института за јавно здравство Републике Српске, на годишњм нивоу региструје се преко 5000 нових случајева обољелих од малигних болести, а преко 7000 обољелих се сваке године лијечи од посљедица малигних болести. Најучесталије обољења код женског пола су: карцином дојке (33,5%), грлића материце (22,9%), а код мушког пола су: карциноми душника, бронхија и плућа (17,9%), те колона и ректума (12,9%).

Стога, за одрасло становништво које је посебно изложено најучесталијим ризицима за настанак малигних болести, значајно је препоручити одлазак код породичног доктора који ће пружити најосновније информације о понашању које чува здравље и прегледима који откривају ризик за настанак малигних обољења.

Користимо ову прилику да сродне организације и удружења позовемо да заједничким акцијама доприносимо подизању свијести, провођењу ефикасних мјера и активности у борби против рака и унапређењу здравствене и социјалне заштите, посебно најугроженијих категорија.

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad