Међународни центар за промоцију људских права, уз подршку Фондације за оснаживање жена FWE, организовао је едукативну радионицу у оквиру пројекта „Живот без насиља“. Радионица је одржана у Требињу 23. новембра 2018. у просторијама Универзитета за пословни инжењеринг и менаџмент.

Поред обиљежавања Међународног дана борбе против насиља над женама, ова радионица имала је за циљ подизање свијести жена кроз едукацију о правном регулисању ове материје, облицима насиља и начинима њихове заштите од насиља.

На радионици је указано да насиље у породици, као једна од негативних друштвених појава представља изазов и проблем и у нашем друштву и локалној заједници. Жене су још увијек често изложене различитим облицима насиља, као што су насиље у породичним и партнерским односима, сексуално узнемиравање, силовање и прогањање, а повремено се дешава да такви случајеви за посљедицу имају смртни исход.

Босна и Херцеговина, а посебно Република Српска, показале су опредијељеност за борбу против насиља над женама и насиља у породици, усвајањем обухватног законског оквира који регулише област родно заснованог насиља и насиља у породици. Ипак, полна неравноправност је и узрок и посљедица насиља над женама, те је као такву потребно посебно апострофирати. Проблем породичног насиља произилази из традиционалних родних неједнакости, неједнаких шанси за мушкарце и жене у образовним, друштвеним, и другим сферама живота, те патријархалног поимања улоге жене у босанскохерцеговачком друштву. Јачањем свијести друштва кроз јавне кампање, дебате, радионице и различите пројектне активности, родно засновано насиље све више је препознато као друштвени, а не само лични проблем жртве и чланова њене породице, што је потврђено реализацијом и ове прве едукативне радионице.

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad