Nakon veoma zapažene knjige „Mobing – Zlostavljanje na radu sa primjerima iz sudske prakse“, autorke dr sc. Aleksandre M. Vuković, njene uspješne promocije i raspodatog tiraža, a posebno zbog velikog interesovanja naučne i stručne javnosti i subjekata prava, kao i aktuelnosti pitanja zaštite od mobinga i očuvanja prava radnika, u pripremi je novo, Treće izdanje pomenute knjige.

Pravni okvir za zaštitu od mobinga u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj ne može se posmatrati kao izgrađen sistem, ni u pogledu prevencije, niti u pogledu zaštite žrtava mobinga. Stoga, zakonsku regulativu mobinga trebalo bi usmjeriti u pravcu donošenja posebnog zakona, kojim bi se odredila jedinstvena definicija mobinga i uzele u obzir sve specifičnosti mobinga kao pojave, a razlozi za navedeno rješenje su višestruki.

Knjiga „Mobing – Zlostavljanje na radu sa primjerima iz sudske prakse“ u funkciji je donošenja posebnog zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, čije je usvajanje više puta najavljivano, ali nikad nije realizovano. Ukoliko u pogledu navedenog pitanja ne dođe do promjena i nacrt zakona ne bude poslat u zakonsku proceduru, Udruženje  „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“ će sa svojim stručnim timom pripremiti nacrt Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu i, kao inicijalni tekst, dostaviti ga nadležnim institucijama.

 

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad