Ученици средњих школа из Требиња сматрају да је неопходно му наставни план и програм увести предмет сексуално васпитање и образовање, показало је истраживање које је урађено у оквиру пројекта Министарства омладине и спорта РС под називом „Идентификовање и промоција мјера и активности на заштиту репродуктивног здравља младих“.

Ово истраживање, које је обухватило преко 200 ученика Центра средњих школа и Гимназије „Јован Дучић“, спровело је Удружење „Међународни центар за промоцију људских права Требиње.

Александра Вуковић, из овог удружења каже да млади сматрају да постојећи образовни систем не пружа довољно знања о сексуалном васпитању. Ученици би, каже она, радо разговарали са љекарима о свим питањима која се тичу репродуктивног здравља.

„Чак 64 одсто испитаника се изјаснило да им је то потребно, док 22 одсто нису могли процијенити да ли им то треба. Када је у питању њихов одговор на питање да ли постојећи систем школског образовања пружа довољан ниво знања о сексуалном образовању и васпитању чак 79 одсто ученика је рекло да не пружа. Још нешто што мислим да је веома важно да нагласим је да је овим истраживањем утврђено да би млади о овој теми радо разговарали са љекаром, највећи проценат се опредијелио за ту могућност, а свега 12 одсто њих је рекло да о овој теми разговара са родитељима, што је забрињавајуће“, наводи Александра Вуковић.

Истраживање је, такође, показало да је више од 35 одсто средњошколаца сексуално активно, да нису довољно упознати о полно преносивим болестима, те да у високом проценту користе контрацептивна средства.

„Из одговора је утврђено да они нису баш упознати са полно преносим болестима, начину лијечења. Морам да нагласим, да у односу на овај проценат сексуално активних младих, њих 77 одсто користи неки вид заштите, углавном је то кондом, али мисим да су они, када је у питању заштита, упознати“, наводи Александра Вуковић.

Све информације које се тичу репродуктивног здравља млади добијају искључиво путем медија или у разговору са вршњацима.

„Највећи број младих се информише путем медија, односно интернета, највећим дијелом те у разговору са вршњацима. Ја сам упоређивала податке које смо добили овим истраживањем са подацима једног извјештаја омбудсмена за дјецу и Мреже младих савјетника „Репродуктивно здравље-ставови младих“ из 2012. године, и резултати су веома слични, дакле, медији и разговор са вршњацима“, додаје она.

Срдан Лугоња, начелник Гинеколошко-акушерског одјељења Болнице Требиње истиче да су данашње младе жене доста едукованије од ранијих генерација, чешће долазе на прегледе али ипак још увијек постоји нелагода приликом посјете гинекологу.

„У односу на раније, жене су данас боље информисане о своме здрављу и значају здравља и доста чешће долазе на прегледе него што су раније долазиле. Ипак, у нашој средини постоји нека нелагода при доласку на преглед, поготово на први преглед и када се ради о сасвим младим особама, дјевојкама“, наводи Лугоња.

Он истиче да су за очување репродуктивног здравља од великог значаја редовни гинеколошки прегледи.

„Овим путем позивам све жене, без обзира да ли се ради о старијим или младим, да се редовно јављају на гинеколошке прегледе јер свака популација има своје проблеме. Једне проблеме имају млади, друге старији. На први преглед би требало да се дође прије него започну њихов сексуални живот. Дакле, млада особа би требало да дође код гинеколога и да се информише о опасностима на које могу да наиђу. Остале жене би требало да једног годишње дођу на преглед код гинеколога.

Доктор Лугоња истиче да би, у циљу едукације, било неопходно у основне и средње школе увести предмет сексуално васпитање и образовање, како би млади људи од стручних лица добијали праве информације о очувању репродуктивног здравља.

ПУЛС: О репродуктивном здрављу младих (Аудио)

Д.Р., Радио Требиње
http://radiotrebinje.com/neophodno-uvesti-predmet-seksualno-obrazovanje-u-skole/?pismo=lat

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad