Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“ naoštrije osuđuje čin vršnjačkog nasilja koje se proteklih dana dogodilo u Nevesinju u Osnovnoj školi „Risto Proroković“, o čemu je putem medija upoznata šira društvena javnost.

Povodom ovog slučaja Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“ naglašava da je sve učestalije kršenje elementarnih prava djeteta, te da su nasilno ponašanje i agresivnost kod djece, posebno u doba adolescencije, veliki izazov za sve one koji se u radu susreću s njim. Pored toga što vršnjačko nasilje i zlostavljanje, kao izuzetno važno pitanje diskriminacije u procesu obrazovanja i vaspitanja djece, negativno utiču na psihosocijalnu strukturu žrtve zlostavljanja i na odnose u porodici, u širem kontekstu nasilje može biti izvor i drugih brojnih problema koji mogu narušiti cjelokupno akademsko i socijalno funkcionisanje djeteta, što nerijetko za posljedicu ima smrtni ishod.

Smatramo da svi oblici diskriminacije djece sve više nanose štetu najdragocjenijem resursu svakog društva – djeci i omladini. Stoga, obrazovne vlasti imaju obavezu da uspostave efikasan i održiv mehanizam i da preduzmu sve mjere i aktivnosti za suzbijanje svih oblika nasilja, posebno vršnjačkog, te uspostave efikasan protokol zaštite od nasilja i vođenja postupaka protiv svih počinilaca nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Pozivamo Savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja, kao posebno entitesko savjetodavno tijelo, koje, između ostalog, predlaže pravce razvoja i unapređivanja kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, da predloži inoviranje normativnih akata, kojima bi se veća pažnja poklonila mjerama prevencije negativnih pojava, a posebno zlostavljanja i vršnjačkog nasilja, koje ne bi ostale isključivo na deklarativnom nivou, jer svaki učenik ima pravo na zaštitu od svakog oblika nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i zloupotrebe.

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad