Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava otpočelo je realizaciju projekta  NEDISKRIMINACIJA  ŽENA I DJECE – USLOV ZDRAVOG I USPJEŠNOG DRUŠTVA“, u  čijem fokusu je osnaživanje svijesti o neophodnom i nesmetanom ostvarivanju prava žena i djece, bez bilo kojeg vida njihove diskriminacije, s obzirom na to da žene i mladi predstavljaju najranjiviju i najosjetljiviju kategoriju stanovništva.

Žene i mladi su bitni nosioci razvoja svakog društva i njegovih demokratskih procesa. Stoga, njihova zaštita od različitih oblika diskriminacije i nasilja trebala bi da bude jedan od glavnih ciljeva sektorskog djelovanja i razvojnih politika, kao i strategija na različitim nivoima. Posljedice diskriminacije i nasilja nad ženama i mladima značajne su i dugotrajne, a javljaju se na nivou primarnog socijalnog okruženja, porodice, škole, zajednice i društva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije milijarda djece, u dobi od dvije do sedamnaest godina, godišnje doživi neki od oblika fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja, a posljedice različitih oblika nasilja mogu biti višestruke, od teških fizičkih povreda, emocionalne traume i poteškoća u oblasti mentalnog zdravlja, pa do smrtnih posljedica, kao fatalnog ishoda nasilja. Navedene posljedice imaju negativan uticaj na razvoj nervnog sistema mlade populacije, te rezultiraju cijelim nizom hroničnih stanja koja značajno utiču na kvalitet života osobe u odrasloj dobi.

Cilj ovog projekta je predlaganje i uspostavljanje modela prevencije diskriminacije i nasilja nad ženama i djecom, kao najranjivijim grupama u društvu, a prvenstveno u njihovom okruženju, što će se tokom  njegove realizacije postići edukacijom, promocijom, predlaganjem i usvajanjem izmjena i dopuna postojeće legislative u svim, za ovu oblast, relevantnim djelatnostima života i rada, te predlaganjem dokumenata kratkoročnog i dugoročnog karaktera o mogućim mjerama i aktivnostima na suzbijanju i prevenciji svih oblika diskriminacije i nasilja, koji će, između ostalog, zasnivati na analizi rezultata provedenog istraživanja, kao i zaključnim razmatranjima učesnika ovog projekta.

Projekat će podsticajno djelovati  na otkrivanje i otklanjanje posljedica diskriminacije žena i djece i doprinijeće aktivnostima na formalno-pravnom uspostavljanju i radu sigurnih kuća i Centra za zlostavljanu i zanemarenu djecu. Navedeno će, kao prijedlog, biti predstavljeno nadležnim ministarstvima Bosne i Hercegovine i entiteta, ustanovama i institucijama.

Projekat Nediskriminacija  žena i djece – uslov zdravog i uspješnog društva“ finansijski je podržan od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad