Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava“, uz finansijsku podršku Francuske ambasade u Bosni i Hercegovini počinje realizaciju projekta „SAČUVAJMO ŽIVOTNU SREDINU PRAVILNIM UPRAVLJANJEM FARMACEUTSKIM OTPADOM“.

Pravo na zdravu životnu sredinu je Ustavom garantovano osnovno ljudsko pravo. U tom smislu, projekat pod nazivom „Sačuvajmo životnu sredinu pravilnim upravljanjem farmaceutskim otpadom“ doprinijeće ne samo ostvarenju misije Udruženja, već i jačanju građanske odgovornosti, s obzirom na to da je Ustavom propisana dužnost svakog pojedinca da u skladu sa zakonom, u okviru svojih mogućnosti, štiti i unapređuje životnu sredinu.

Neadekvatan tretman otpadom jedan je od najvećih ekoloških problema današnjice, posebno u zemljama Istočne i Južne Evrope, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Najveći generatori farmaceutskog otpada su fabrike lijekova, a neupotrebljivi lijekovi i sirovine gomilaju se i u medicinskim ustanovama – bolnicama, apotekama, domovima zdravlja, kao i u veledrogerijama. Takvi lijekovi često se nalaze i u našim kućnim apotekama, mogu da predstavljaju opasne, potencijalno toksične supstance. Nerijetko se  lijekovi i medicinski preparati nepravilno zbrinjavaju i završavaju na komunalnim deponijama.

Međutim, jedan od velikih problema u našoj zemlji je zbrinjavanje farmaceutskog otpada u domaćinstvima, prije svega lijekova sa isteklim rokom upotrebe. U tom smislu, osnovni problem u Bosni i Hercegovini predstavlja nedostatak normativnih rješenja, jer Zakonima o medicinskom otpadu i Pravilnicima o upravljanju medicinskim otpadom na nivou Bosne i Hercegovine i njenih entiteta (Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine) ne postoji odredba prema kojoj bi postajala obaveza preuzimanja  neupotrebljivih lijekova od građana, na način na koji je to regulisano u zemljama u okruženju.

Cilj ovog projekta usmjeren je na podizanje svijesti, noviranje normativnih rješenja i jačanje građanske odgovornosti, jer veza između zdravlja i prirode je zbog svih promjena u okruženju, važnija nego ikad prije, i svako od nas je pozvan i odgovoran da pruži svoj puni doprinos u očuvanju prirodnih resursa za zdravije sutra.

Vjerujemo da će ovaj projekat svojim rezultatima uticati na uspostavljanje izmijenjenog koncepta na nivou Bosne i Hercegovine i njenih entiteta u dijelu upravljanja farmaceutskim otpadom. Posebnu zahvalnost izražavamo Francuskoj ambasadi u Bosni i Hercegovini, koja je prepoznala značaj i važnost ovog projekta i finansijski ga podržala.

 

Postavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Prikaži dugmad
Sakrij dugmad